Италианска партия изключи политик за обида на паметта на Нелсън Мандела
Италианска партия изключи политик за обида на паметта на Нелсън Мандела / снимка: Gulliver/Getty Images

Италианската политическа партия „Северна лига”, известна с ксенофобските си и расистки позиции, бе принудена да изключи от редовете си местен политик заради словесно оскверняване на паметта на Нелсън Мандела.

Политическият секретар на партията Флавио Този обяви, че по силата на дадените му от устава правомощия е взел решение за незабавното изключване на Франческо Вартоло, който е избран в партийната листа за районен общински съветник в град Верона в областта Венето.

Италиански медии прихванаха писание на общинаря във Facebook по повод новината за кончината на Нелсън Мандела. „Най-после терористът Мандела, този зажаднял за бяла кръв звяр, превърнат в герой от глобалната пропаганда, ще застане пред всички онези, които са избити по негова вина с бомби в църквите или с надянати на шията горящи автомобилни гуми”, бе написал Вартоло.

Заместник-председателят на Сената и сенатор от „Северната лига” Роберто Калдероли в момента е разследван за расистки изявления, след като на митинг заяви, че родената в Конго министърът на международното сътрудничество и интеграцията Сесил Киенж му „прилича на орангутан”, допълва БТА.