Испания
Испания / БГНЕС
Испанското социалистическо правителство одобри указ за ексхумирането на тленните останки на диктатора Франсиско Франко от мемориалния комплекс "Долината на падналите", за да бъдат препогребани другаде, съобщи вицепремиерът Мария дел Кармен Калво, цитирана от Франс прес.

Честваме 40-ата годишнина на демократична Испания и един стабилен и зрял конституционен ред, а те са несъвместими със съществуването в мемориала на гроб, който продължава да слави личността на Франко, подчерта на пресконференция Калво.

"В "Долината на падналите" могат да почиват само тленните останки на загиналите в Гражданската война", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс. Според вицепремиера ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината.

Предстои одобреният от кабинета указ да бъде гласуван от Конгреса на депутатите (долната камара в парламента), където социалистите са малцинство. Те обаче могат да разчитат на подкрепа от радикалната лява партия "Подемос", каталунските сепаратисти и баските социалисти, за да получат необходимото им обикновено мнозинство.

Ексхумирането на останките на Франко от мемориала, построен по негово нареждане на 50 км северозападно от Мадрид, ще е паметно събитие в Испания, която още носи обществените и политически белези от Гражданската война от 1936-1939 г., отбелязва Асошиейтед прес.
 
БТА