/ iStock/Getty Images
Беше арестуван „един от най-големите перачи на пари в Европа" след обиск в Южна Испания, съобщи испанската полиция. Предполага се, че британско-ирландският заподозрян е прехвърлил повече от 200 милиона евро (200 милиона долара) в незаконни парични средства.

"В резултат на международна операция на правоприлагащите органи, ръководена от испанската Гражданска гвардия". Двама негови сътрудници също бяха арестувани в Испания, а един - в Обединеното кралство", се казва в изявление на Европол.

Европол не назова името на заподозрения, но източници и ирландските вестници твърдят, че това е 62-годишният Джон Франсис Мориси. Той е известен сътрудник на известната организирана престъпна група "Кинахан".

Мориси "и неговите сътрудници са отговаряли за събирането на големи суми пари в брой от престъпни организации, които след това са "доставяли" на други престъпни организации в други държави", заяви Европол.

Използвайки т.нар. подземна банкова система "hawala", която работи на базата на трансакции лице в лице, "се смята, че заподозрените са изпирали над 200 милиона евро, използвайки този метод", заяви Европол.

Мориси "е една от нашите най-важни цели", заяви говорителката на Европол Клер Джордж.
БГНЕС