/ БТА
Испанската десница поиска оставката на премиера социалист Педро Санчес заради подозрения за корупция срещу неговото правителство, предаде Франс прес.

Народната партия обяви, че ще подаде жалба срещу партията на Санчес заради тези подозрения след появата на нови информации, касаещи доверен човек на Санчес.

Според Народната партия детайлите, които са в ход на разкриване, обрисуват картина на систематична корупция, начело на която стои Санчес, и той трябва да подаде оставка.

Социалистическата партия е заподозряна в незаконно финансиране и трафик с влияние и Народната партия ще поиска започване на разследване на този безпрецедентен скандал, заяви партийна говорителка.

Тези изявления последваха публикуването в испански медии през седмицата на доклад на Цивилната гвардия, който поставя в центъра на корупционен скандал Хосе Луис Абалос – бивш доверен човек и бивш министър на Педро Санчес. Скандалът е свързан с покупката на маски по време на коронавирусната пандемия.

Абалос е бил министър на транспорта в правителството на Санчес в периода 2018  -  2021 г., а в последващите години е един от приближените на премиера. В крайна сметка той беше изгонен от социалистическата партия през февруари, когато се появиха първи информации за скандала.

Абалос беше задържан  и обвинен, че е получил комисионни във връзка с договорите за покупката на маски. Засега  Абалос, който е депутат, не е обвинен официално в нищо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска, БТА