/ БТА
Ирландската полиция демонтира в Дъблин около 200 палатки, в които се бяха настанили  лица, търсещи убежище, предаде Ройтерс.

Ирландия се бори да се справи с рекорден брой бежанци, като същевременно се сблъсква с недостиг на жилища, и в близост до правителствени сгради в столицата през последната година се появи така нареченият "град от палатки".

Докато младите мъже, които живеят в малки палатки в града до голяма степен бяха оставени на мира, имаше протести в по-малки общности срещу мигрантите, живеещи в хотели и хостели. През ноември в Дъблин избухна насилие, водено от крайно десни активисти.



По-късно днес правителството заяви, че настанените в лагера лица, търсещи убежище, са били преместени на места южно от Дъблин с устойчиви на атмосферни влияния палатки, душове, храна и сигурност.

Премиерът Саймън Харис заяви преди преместването, че е важно те да не се връщат. "Ние не живеем в страна, в която се позволява на импровизирани бедняшки квартали просто да се появяват", заяви  той.

До рано сутринта днес полицията беше натоварила по-голямата част от живеещите в лагера в автобуси. Пешеходните пътеки бяха почистени с маркуч и миризмата на дезинфектант се носеше във въздуха, посочва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА