Иран ще даде по-голям достъп на международните инспектори до ядрени обекти
Иран ще даде по-голям достъп на международните инспектори до ядрени обекти / снимка: БГНЕС

Иран ще даде на международните ядрени инспектори "контролиран достъп" до уранова мина и завод за тежка вода в срок от три месеца като част от постигнатото днес споразумение с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), насочено към подобряване на прозрачността на иранската ядрена програма, съобщи Ройтерс, цитирана БТА.

МААЕ и Иран казаха, че са се съгласили да "засилят сътрудничеството и диалога помежду си с цел да се гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма". Според анекс към споразумението Иран трябва да изпълни в следващите три месеца шест стъпки, включително да даде достъп на инспекторите на МААЕ до урановата мина Гачин и завода за тежка вода Арак.

Иран трябва също така да предостави информация за планирани нови изследователски реактори и места за бъдещи атомни електроцентрали, както и да разясни свои по-ранни изявления за допълнителни съоръжения за обогатяване на уран.

"Съвместната декларация, която беше подписана, представлява пътна карта, уточняваща двустранни стъпки за решаване на неуредени въпроси", каза председателят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи на пресконференция в Техеран с генералния директор на МААЕ Юкия Амано.