Иракското правителство убеждава бунтовници да влязат в политиката
Иракското правителство убеждава бунтовници да влязат в политиката / netinfo

От три месеца иракското правителство преговаря косвено с няколко сунитски бунтовнически групировки, опитвайки се да ги убеди да хвърлят оръжието и да се присъединят към политическия процес. Това каза Саад Юсеф ал Муталиби от иракското министерство на националния диалог и помирение, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Муталиби преговорите започнали по искане на бунтовниците и се водят както в Ирак, така и извън него. Муталиби отказа да назове групировките, но посочи, че те не включват Ал Кайда в Ирак и верните последователи на Саддам Хюсейн. Сред участниците обаче имало членове на обявената извън закона партия на бившия президент БААС, добави Муталиби.

В телефонно интервю за АП той каза, че преговорите попаднали в задънена улица, тъй като групировките заявили, че ще хвърлят оръжието само след обявяване на график за изтегляне на коалиционните сили от Ирак.

Правителството отговорило, че такава стъпка може да бъде предприета след възстановяване на сигурността. Муталиби каза, че се предвиждат нови разговори, но не посочи подробности.

В интервю за Би Би Си вчера той изрази оптимизъм, че правителството на Нури ал Малики отбелязва напредък в преговорите с групировките. "Една от целите ни е да ги убедим да участват в борбата срещу Ал Кайда", добави Муталиби.