/ ThinkStock/Getty Images
Индия и Непал ще проведат първото в историята съвместно преброяване на бенгалски тигри, свободно мигриращи през границата на двете страни, съобщи ТАСС. Агенцията цитира съобщение на генералния директор на департамента на националните паркове на Непал Ман Бахадур Хадка.
 
"През втората седмица на ноември Непал и Индия ще проведат съвместно преброяване на тигрите в своите национални паркове, гори и охраняеми райони от двете страни на общата ни граница, използвайки общ метод, признат в цял свят", заяви Хадка.
 
Последно преброяване констатира ръст на популацията на тигрите

За целта природозащитните органи и експерти на двете държави са монтирали камери в различни местообитания на тигрите, а също така и в буферните зони. Благодарение на взетите мерки ще се избегне повторното вписване в регистъра на едни и същи животни и ще се установи реалната численост на популацията.
 
Последното преброяване в Непал на този вид се състоя през 2013 г. Беше установено, че в страната обитават около 200 възрастни екземпляра.
 
В Индия техният брой се оценява на 2226 екземпляра. Специалистите се опасяват, че при новото преброяване ще се констатира допълнително намаляване на популацията на тигрите.
БТА