Има опасност Саддам да бъдe възприет като мъченик от последователите си
Има опасност Саддам да бъдe възприет като мъченик от последователите си / netinfo
Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че има опасност екзекутираният бивш иракски президент Саддам Хюсеин "да започне да се възприема в Ирак като мъченик", предаде ИТАР-ТАСС.

"Последствията от екзекуцията на Саддам върху ситуацията в Ирак все още не могат да се предвидят напълно", отбелязва Щайнмайер в интервю за седмичното издание "Билд ам зонтаг", което ще бъде публикувано на 7 януари.

"Разбира се, съществува риск неговото обесване, извършено по време на мюсюлмански празник, и отразяването му в средствата за масова информация да създадат основания Саддам Хюсеин да стане мъченик в очите на последователите му. Първите признаци за това са многобройните посещения на неговия гроб", допълва министърът.

Според Щайнмайер все още не е ясно дали екзекуцията на бившия диктатор ще повиши нивото на насилие в Ирак. Той подчертава, че Берлин няма да изпраща свои войници в Ирак. "Нашето решение остава в сила - в Ирак няма да има германски войници", заявява германският външен министър.