Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ „Фукушима“ ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват, заяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Франс прес.

Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Тази операция обаче, която се очаква да продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай.

Япония планира да започне изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“

Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима", която аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония.

Фукушима вода
БГНЕС

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Северна Корея критикува МААЕ заради изпускането на вода от АЕЦ Фукушима

Японската риболовна индустрия обаче се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина.

Китай се отнася критично към плана за изпускане на вода от атомната електроцентрала и миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.
Божидар Захариев/БТА