/ БТА
Жителите на Североизточна Япония, разтърсена вчера от мощно земетресение с магнитуд 7,3, започнаха да разчистват отломките и ликвидират последиците от труса, предаде Асошиейтед прес.

Над 100 ранени при силното земетресение в Япония

Той предизвика свлачище на една магистрала, нанесе щети на някои сгради и участъци от железопътната мрежа, използвана от високоскоростните влакове, остави хиляди хора без ток. Земетресението разлюля най-силно префектурите Фукушима и Мияги, които преди 10 години бяха ударени от земетресение, довело до цунами и авария в атомна централа.

От вчерашния трус са ранени, предимно леко, повече от 140 души, главно от падащи предмети и счупени стъкла. Трима са по-тежко ранени, но няма информация за загинали, каза главният секретар на правителството Кацунобу Като.

ТЕПКО, компанията оператор на атомната централа Фукушима Даичи, аварирала от силния трус през март 2011 г., каза, че по време на земетресението се е разплискало незначително количество вода от резервоарите за съхраняване на отработеното гориво, но няма сериозна промяна на радиационния фон и опасност за сигурността на централата, предаде ТАСС.

Земетресението не е предизвикало цунами, тъй като епицентърът е бил на дълбочина от 55 километра под океанското дъно. Говорителят на Японската метеорологическа служба каза на пресконференция, че според сеизмолозите вчерашният трус е един от вторичните след земетресението от 2001 г., което беше с магнитуд от 9,1.

Мощен трус от 7,1 по Рихтер събуди Япония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази сутрин вечер е възстановено подаването на електричество, но по северното крайбрежие все още не вървят някои от скоростните влакове поради щети, нанесени на инфраструктурата.

Работници разчистват голямата крайбрежна магистрала, свързваща Токио с градовете на север, където се е задействало свлачище. Блокирани от паднали скали са още няколко по-малки шосета.

Експертите предупредиха, че ще има вторични трусове. Много японци прекараха нощта в евакуационни центрове, където в рамките на противоепидемичните мерки вече са били разпънати палатки. За да се осигури вода за някои райони бе мобилизирана армията. 
БТА