/ iStock/Getty Images
Не е време да се седи на два стола и Сърбия трябва да вземе страна, каза хърватският премиер Андрей Пленкович, коментирайки отмененото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, предаде Хина.

Пленкович каза, че посещението "няма нищо общо с Хърватия" и е въпрос, засягащ отношенията между Москва и Белград, но подчерта, че "при сегашните обстоятелства Сърбия трябва да бъде много внимателна на чия страна е.

"Ако има амбицията да продължи пътя си към ЕС, трябва да се знае къде е. Не е време да седи на два стола“, каза Пленкович на пресконференция.

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, цитиран от белградските медии, коментира изказването на Пленкович, като посочи, че хърватският премиер не разбира, че Белград “има само един стол – сръбски и че Сърбия не е територия, а държава, а държавите сами решават кои са приятелите им.“

Посещението на Лавров в Сърбия беше отменено, след като съседните страни България, Северна Македония и Черна гора не разрешиха прелитането на самолета му над техните територии.
БТА