Искри прехвърчаха между Русия и няколко държави на Балканите, сред които и нашата страна. А поводът бе отмененото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на дипломата.

Отмениха посещението на Лавров в Сърбия

Министерството на външните работи на България (МВнР) потвърди информацията официално и заяви, че с нота от 1 юни 2022 г. не е предоставило дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

„Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.“, допълниха още в своята позиция МВнР.

Външно министерство с позиция за забраната на полета на Лавров

БТА

България е отказала да предостави въздушен коридор на руски правителствен самолет. Това потвърди пред ТАСС и руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

"Мога да потвърдя, че българските власти не разрешиха на самолет на руския министър на външните работи Сергей Лавров да прелети. Той трябваше да отиде в Сърбия, летейки през въздушното пространство на България", уточни Митрофанова.

Съседните на Сърбия държави са затворили въздушното пространство за полета на руския външен министър Сергей Лавров, съобщи снощи и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Страните около Сърбия затвориха канала за комуникация, като не позволиха прелитането на самолета на Сергей Лавров, който се насочваше към Сърбия. Руската делегация трябваше да пристигне в Белград за преговори. Държавите-членки на ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство, затваряйки още един канал за комуникация", каза тя пред италианския телевизионен канал La7.

БГНЕС

Лавров: Цинично лишават Сърбия от правото сама да решава с кого да си партнира

Като безпрецедентно определи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров решението на няколко държави, сред които и България, да не пропуснат през въздушното си пространство самолетът му на път за Сърбия.

"Получих вчера вечерта и днес много въпроси от медиите относно нашата реакция на безпрецедентните решения на някои членове на Северноатлантическия съюз, които възпрепятстваха посещението ми в Република Сърбия. Този интерес е напълно разбираем", каза Лавров на пресконференция по актуални въпроси.

Той нарече цинична позицията на Запада, която според него лишава Сърбия от възможността сама да избира своите партньори. „Сега този принцип (за свободата на избор на партньори), който Западът постави на преден план, е потъпкан от самия Запад. Сърбия, от гледна точка на Запада, не трябва да има избор и свобода да избира партньорите си“, заяви Сергей Лавров

Ръководителят на руската дипломация подчерта, че подобна позиция е „цинична“, но не е изненадваща и посочи, че решението на България, РС Македония и Черна гора да не пропускат самолета му блокира международна дейност на Сърбия в руска посока.

„Тук няма да се бъркаме. Това е поредната много ясна и поучителна демонстрация за това докъде могат да стигнат НАТО и ЕС, използвайки най-долните методи за въздействие върху онези, които се ръководят от националните интереси и не са готови да ги жертват“, добави Лавров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
БГНЕС, архив

Коментар дойде и от говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Подобни враждебни действия срещу нашата страна могат да предизвикат определени проблеми", посочи Песков и настоя, че Русия и Сърбия ще продължат контактите си.

Председателят на Комисията по външни работи на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че НАТО оказва натиск върху трите държави, отказали достъп до въздушното пространство.

"Говорим за демарш на НАТО, а без САЩ той не би могъл да се случи", заяви Косачов в Телеграм. Той обвини НАТО в "пряка намеса" в двустранните отношения между Русия и Сърбия и в "опит да завладее и подчини останалата част от Европа".

Дмитрий Рогозин
БГНЕС

Рогозин заплаши „страхливите българи“ с балистична ракета „Сармат“

Междувременно заплаха дойде от шефа на "Роскосмос" и близък съратник на Владимир Путин Дмитрий Рогозин.

„Ето в какво е добър „Сармат“? Той няма да моли учтиво за полет страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Точно, както и Швеция“, обяви в профила си в Туитър Рогозин.

Ракетите "Сармат" са първите, способни да носят ядрени бойни глави балистични ракети, отбелязват експертите. Русия смята да превъоръжи своите стратегиченски ядрени сили с тях. Те са истинско "оръжие на Съдния ден", но огромната им мощ е и нож с две остриета, допълват специалистите.

До есента Москва ще постави на бойно дежурство десетки такива ракети с височината на 14-етажна сграда и тегло 208 тона, заяви шефът на "Роскосмос". Само един "Сармат" може да превърне всеки враг в радиоактивна взривна яма, предупреди той Запада.