Хърватите гласуват за президент на втори тур
Хърватите гласуват за президент на втори тур / Reuters
Хърватите гласуват за президент на втори тур
24919
Хърватите гласуват за президент на втори тур
  • Хърватите гласуват за президент на втори тур

Хърватите гласуват днес на втори тур за президент на страната. Близо 4,5 милиона души с право на глас ще избират между кандидата на опозицията, социалдемократа Иво Йосипович и кмета на Загреб, независимия Милан Бандич. На първия тур на изборите на 27 декември Йосипович получи подкрепата на 32,4% от гласувалите, а Бандич - на 14,8 на сто.

Въпреки голямата преднина на университетския преподавател Иво Йосипович победата му на втория тур не е гарантирана, тъй като опонентът му има подкрепата на гласоподавателите либерали и консерватори. Освен това евентуално активизиране на избирателите може да помогне на Бандич да спечели вота.

Избирателната активност на първия тур беше 44%, с шест на сто по-ниска от предходните президентски избори.

Победителят в днешните избори ще стане третият държавен глава, откакто Хърватия обяви независимост през 1990 г. От него се очаква да повиши международния имидж на страната, която скоро ще влезе в ЕС.

В Загреб коментират, че ако Франьо Туджман е бил президентът, създал държавата, а Степан Месич е допринесъл за демократичната й зрялост, то новият държавен глава трябва да осигури на хората живот по европейски стандарти.

Новоизбраният президент ще положи клетва на 18 февруари.