/ iStock/Getty Images
Властите в страната заявиха, че ще бъдат необходими задължителни маски за учениците от средните училища, както и за гимназистите, когато не е възможно да се поддържа дистанция в часовете.

Поради трудната епидемична ситуация в страната и продължаващото увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса, хърватските власти проучват възможността за въвеждане на намалени часове в училищата и задължителното носене на защитни маски. Това съобщи Анна Павич Шиметин, координатор на работната група за разработване на антивирусни мерки за началото на новата учебна година.

"Предлагаме два или три часа обучение [на ден], работа на две смени, за да не започваме занятията за всички ученици едновременно, както и да разреждаме междучасията", подчерта тя.

В Италия училищата се подготвят за рисково начало на новата учебната година

"Маските ще бъдат задължителни за учениците от гимназията, както и за учениците от средното училище, но само в случаите, когато не е възможно да се поддържа дистанция от 1,5 метра в класната стая", поясни Павич Шиметин и добави, че целият преподавателски състав също ще трябва да използва защитни маски.

Ако предложенията на споменатата работна група бъдат приети от хърватското Министерство на науката и образованието, новата учебна година ще започне в страната на 7 септември с присъствие на учениците.

Първият случай на коронавирус в Хърватия беше потвърден на 25 февруари. От началото на пандемията в страната са регистрирани 8 312 случая, 5 926 души са се възстановили, 173 са починали, почти 153 000 граждани са били тествани за коронавирус.

От 27 април до края на май в Хърватия постепенно започна да облекчава карантинните мерки. Сега обичайният живот в страната е почти напълно възстановен. Във връзка с увеличаването на броя на заразените напоследък властите въведоха задължителното носене на защитни маски в транспорта и на обществени места.
БГНЕС