Край бреговете на Йемен бойци на хутите погрешка са атакували с ракета танкер, превозващ руски петрол, съобщи британската фирма за морска сигурност Ambrey.

Организацията "Морски търговски операции на Обединеното кралство" (UKMTO) заяви, че е получила съобщение за изстрелване на ракета на 90 морски мили югоизточно от йеменския пристанищен град Аден.

"Капитанът е съобщил за ракета, която се е приземила във водата на 400-500 метра и е била последвана от три малки плавателни съда", се казва в консултативната бележка на UKMTO, като се добавя, че няма пострадали или щети.

"Това е вторият танкер, който по погрешка е бил атакуван от хутите, докато е превозвал руски петрол", твърдят от Ambrey.

Блинкен: Създаването на палестинска държава е най-добрата превенция срещу Иран

Подкрепяните от Иран йеменски бойци хути, които контролират голяма част от територията на Йемен, от 19 ноември насам изстрелват вълна след вълна взривяващи се безпилотни самолети и ракети по западни търговски кораби в Червено море, което според тях е протест срещу военните операции на Израел в Газа.

През нощта Съединените щати и Великобритания нанесоха удари от въздуха и морето срещу военни цели на хутите в Йемен. Русия, която е съюзник на Иран и партньор на ключови арабски сили, осъди ударите и призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.
БГНЕС