Huawei
Huawei / Guliver/Getty Images
Huawei обяви най-високопроизводителния процесор в индустрията, базиран на Advanced RISC Machine (ARM) архитектура. Новият процесор Kunpeng 920 е създаден, за да ускори обработката на големи масиви от данни, разпределеното съхранение на данни и характерни за ARM сценарии.

Huawei се присъединява към големите играчи в ARM индустрията и да участва в изграждането на отворена, изгодна за всички страни екосистема, базирана на сътрудничество, което да изведе света на днешните компютри на качествено ново ниво.

Kunpeng 920 е най-високопроизводителният сървърен ARM-базиран процесор. Използвайки най-съвременния 7nm процес, процесорът е независимо проектиран от Huawei по лиценз за архитектурата ARMv8. Той е със значително повишена производителност и оптимизира предиктивните алгоритми, увеличавайки броя на OP блоковете и подобрявайки архитектурата на паметта. При типична честота, на SPECint Benchmark тестовете, процесорът Kunpeng 920 изкарва резултат над 930, което е с 25% по-високо от индустриалния бенчмарк. В същото време, енергийната ефективност е 30% по-добра от тази на останалите решения в ндустрията. Kunpeng 920 осигурява много по-високa изчислителнa мощност за центровете за данни, същевременно намалявайки консумацията на енергия.

Kunpeng 920 интегрира 64 ядра с честота 2,6 GHz и 8-канална DDR4 памет. Системната интеграция също се подобрява значително чрез двата 100G RoCE порта. Kunpeng 920 поддържа интерфейси PCIe Gen4 и CCIX и осигурява обща пропускателна способност 640 Gbps. В допълнение, скоростта на единичен слот ефективно подобрява производителността на съхранението и различни ускорители.

Huawei пусна и своята серия сървър TaiShan, задвижвани от Kunpeng 920, включващи три модела: един с фокус върху съхранението, друг с висока плътност и трети, фокусиран върху балансирането на двете изисквания. Сървърите TaiShan са изградени за големи данни, разпределено съхранение и ARM сценарии. TaiShan дават на компютърните платформи висока производителност, до 20% по-висока от досегашната, и ниска консумация на енергия.
Huawei вярва, че няма да мине много време до създаването на общество, в което всички видове технологии ще бъдат свързани помежду си. Развитието и прилагането на практика на ARM базираните приложения се увеличава всеки ден паралелно с cloud базираните услуги.

„С помощта на Kirin 980 Huawei изведе изкуствения интелект на смартфоните на изцяло ново ниво. С различните продукти и услуги като Huawei Cloud, базирани на Ascend 310, нашата компания прави изкуствения интелект достъпен за все повече видове бизнес“, сподели Уилям Шу. „Сега, с Kunpeng 920, навлизаме в нова ера на диверсифицирани технологии, чиито отличителни черти са наличието на множество ядра и подчертаната хетерогенност. Huawei инвестира търпеливо и енергично в сферата на технологичните иновации, за да можем да продължим да бъдем сред лидерите в този бранш. В бъдеще ще продължим да работим също толкова мотивирано и вдъхновено с нашите клиенти и партньори, за да можем заедно да изградим един по-интелигентен и технологичен свят", каза още Шу.