/ БГНЕС
Сирийските демократични сили започват настъпление срещу "Ислямска държава"
Ливанското шиитско движение Хизбула, ключов поддръжник на режима на президента Башар Асад, изтегли бойците си от районите в Сирия близо до границата с Ливан, предаде ДПА. Пресслужбата на Хизбула потвърди, че всичките позиции са предадени на единадесета дивизия на сирийската армия.

Хизбула и иранските й съюзници се сражават на страната на Асад от началото на войната през 2011 г. и помогнаха на правителството да постигне значителни победи срещу опозицията през последните години.

По непотвърдени сведения Хизбула и Иран подготвят изтеглянето си от позиции в Южна Сирия и близо до сирийско-израелската граница. Руска военна полиция ще се разположи в районите до границата с Израел заедно със сирийската армия, посочва ДПА.

Петте години на война в Сирия в цифри

Най-малко 11 души, сред които пет деца, бяха убити при удар на водената от САЩ международна антиджихадистка коалиция срещу териториите, контролирани от "Ислямска държава" в Североизточна Сирия, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Сирийското външно министерство заяви в писмо до Съвета за сигурност на ООН, че продължаващите "военни престъпления на този съюз имат една единствена цел" - подкопаване на суверенитета, единството и териториалната цялост на Сирия и удължават кризата в страната.

Поддържаните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) на 3 юни започнаха военна операция срещу "Ислямска държава" (ИД) в района около град Дашиша, близо до границата с Ирак. СДС заявиха, че операцията е част от втория етап на кампанията на иракската армия и международната коалиция за изтласкване на джихадистите от намиращите се все още под техен контрол територии по сирийско-иракската граница.
БТА