Съединените щати оценяват водещата роля на египетското правителство и дългосрочната му визия за постигане на мир в Близкия изток, заяви новопристигналата американска посланичка в Кайро Херо Мустафа. 

В първото си изявление във Фейсбук профила на дипломатическата мисия тя потвърждава позицията на САЩ, че насилственото преселване на палестинци от ивицата Газа в Египет или където и да е другаде е неприемливо. "Отстоявам тези ангажименти и споделени цели, поемайки задълженията си в Кайро," посочва Мустафа, чийто предишен посланически мандат беше в България.

Дипломатката изтъква ролята на Египет за регионалната сигурност и усилията на северноафриканската държава за подпомагане на цивилните. "От името на правителството на САЩ и на американския народ оценявам и неотклонните усилия на Египет за достигането на хуманитарна помощ до цивилните граждани и за безопасната евакуация на чуждестранни граждани, включително граждани на САЩ, и членовете на техните семейства. 

Мустафа благодари на египетските власти за съвместната работа по споразумението за спиране на огъня и освобождаване на държани от "Хамас" в Газа заложници. Сделката, постигната с посредничеството на Катар, Египет и Съединените щати предвижда 4-дневно примирие и размяна на израелски заложници - жени и деца, срещу освобождаването на палестинци от израелски затвори. 
Екатерина Антонова/БТА