Въоръженото крило на "Хамас" обяви, че ще започне да екзекутира по един израелски цивилен пленник в замяна на всяко ново израелско бомбардиране на палестински домове без предварително предупреждение, предаде Ройтерс.

Говорителят на въоръженото крило на „Хамас“ Абу Обайда каза, че ислямистите са действали в съответствие с ислямските разпоредби, така че израелските пленници да бъдат невредими.

Без два крака, едноок и само с една ръка: Зловещият Мохамед Дейф е мозъкът на атаката срещу Израел

Говорителят обвини Еврейската държава за засилените бомбардировки и убиване на цивилни в домовете им при въздушни удари, извършвани без  предупреждение.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 700 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са 2400.

Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

Очаква се скоро Газа да остане без горива, лекарства и храна

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз и САЩ.

Ивицата Газа може да бъде на ръба на нова хуманитарна криза, ако не бъдат разрешени доставките, предупредиха палестинските властите, докато Израел отговаря на атаките на Хамас.

По-рано в понеделник Израел обяви "пълна обсада" на територията - като каза, че електричеството, храната, горивото и водата ще бъдат прекъснати.

Кадри, излъчени от BBC показват пусти улици, покрити с развалини от срутени сгради след израелските въздушни удари. Повече от 500 души са загинали при тези нападения, отбелязва британската обществена медия.



Ивицата Газа е дом на общо около 2,3 милиона души - 80% от които разчитат на хуманитарна помощ главно поради продължаващите военни действия с Израел. Територията се управлява от бойци на Хамас, но Израел контролира въздушното пространство и бреговата линия. Израелските власти също така ограничават кой и какви стоки могат да преминават през границата.
БТА, БГНЕС, ББС