Хагският трибунал отхвърли иска на Радован Караджич за нов процес
Хагският трибунал отхвърли иска на Радован Караджич за нов процес / БГНЕС, архив

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия отхвърли искането на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич за нов процес, отхвърляйки твърденията, че сегашното дело е несправедливо, предаде ДПА.

"Този процес е честен и трябва да продължи", заключи Хагският трибунал вчера. Според съда в документа, представен от Караджич, не се съдържат основания за започване на нов процес.

Радован Караджич поиска по-рано този месец от трибунала да организира нов процес срещу него, защото, както той твърди, сегашният не е справедлив заради "многото пропуски на прокуратурата да разкрие доказателствен материал".

До началото на процеса през октомври 2009 г. прокуратурата на Хагския трибунал предаде на Караджич 1625 изявления на свидетели на общо 224 448 страници, но пропусна да му предаде още 406 такива документа, посочва БТА.

Бившият политически лидер на босненските сърби е съден в Хага за геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна през 90-те години, в която загинаха 100 000 души и 2,2 милиона бяха прогонени от родните си места.

Процесът срещу Караджич, арестуван през юли 2008 г. в Белград, след като успешно се укриваше в продължение на 13 години, започна през октомври 2009 г. През май тази година прокуратурата изслуша последния свидетел на обвинението.

Обвиненият, който пледира невинен и се защитава сам, трябва да започне да представя доказателствата в своя защита на 16 октомври.