/ Istock
Гърция ще получи допълнително финансиране в размер над 42,2 млн. евро от Европейския съюз за два проекта, свързани с незаконната миграция, съобщи гръцкото Министерство на миграцията и убежището, цитирано от гръцкия информационен портал „Нафтемборики“.

Средствата ще бъдат използвани за защита на непридружените непълнолетни мигранти и за въвеждане на електронно наблюдение на външните граници.

Първият проект предвижда създаване на 5 национални центъра за специализирани услуги, свързани с психичното здраве, специализирана правна помощ, целеви услуги за повишаване на процента на оставане в училище, както и услуги за непридружени пълнолетни младежи (18-21 г.), които не са обект на плана за закрила. Той също така включва обучение на професионалисти, работещи с непълнолетните, както и образователни материали за мигрантите за справяне с насилието и неравенството. 

ЕС постигна съгласие по реформите в областта на миграцията

Този проект ще бъде 90 процента съфинансиран от ЕС и засяга близо 3000 непридружени непълнолетни, 50 непридружени пълнолетни и 1742 професионалисти в тази сфера. Целта на проектите е да се създаде ефективен механизъм за справяне с възникващите нужди и структурните недостатъци по време на изпълнението на Националния стратегически план за защита на непридружените непълнолетни в Гърция.

По проекта за електронно наблюдение, който ще бъде на 80 процента съфинансиран от ЕС, отпусната сума ще покрие разходите за закупуване на 27 мобилни станции за наблюдение по сухопътните граници, както и за наблюдение на трудно достъпните райони.