Гърция
Гърция / БГНЕС
Гърция обяви в понеделник, че ще проведе военно учение с истински боеприпаси в района на Еврос в Егейско море близо до турската граница, съобщава „Сабах”.

Според информацията на Четвърти армейски корпус на Гърция, учението започва в понеделник и ще продължи 24 часа по протежение на цялата турско-гръцка граница.

По време на тренировките ще бъдат използвани истински боеприпаси, както и тежки и леки стрелкови оръжия. Отправя се апел към местните жители да не обикалят в района по време на рисковата тренировка.
По информация на гръцки медии, решението за провеждане на учението е взето по време на правителствения съвет по външни работи и отбрана, който се проведе в неделя под председателството на премиера Кириакос Мицотакис. Посочва се, че учението е още един сигнал, че Гърция засилва мерките за сигурност по границите си на фона на миграционния натиск.

ЕК настоява Турция да се върне към спазване на споразумението за миграцията

Хиляди мигранти се опитаха в понеделник да пресекат сухопътната граница между Турция в Гърция, която даде да се разбере, че нейните граници ще останат затворени. Десетки успяха да преминат през гранични ограждения или през реката, а полицията използва срещу мигрантите сълзотворен газ. Изданието посочва, че група от няколкостотин човека с бели знамена са викали „мир, мир“ с молба да бъдат допуснати в Гърция. Имало е и опити да се стигне до гръцките острови от брега на Турция.

Миналата седмица турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа.

Решението е взето, след като 34 турски войници бяха убити от режима на Башар Асад в Идлиб в Северозападна Сирия. Подчертава се, че турските войници са разположени в региона, за да защитават местните цивилни в рамките на споразумение с Русия от 2018 г., според което актовете на агресия са забранени.

Турция вече е приела около 3,7 милиона мигранти само от Сирия.
БГНЕС