/ ThinkStock/Getty Images
Гърция променя данъците върху имотите
98532
Гърция променя данъците върху имотите
  • Гърция променя данъците върху имотите
Гърция променя данъците върху имотите. Това ще засегне хиляди българи, притежаващи недвижима собственост в южната ни съседка. Пред Дарик гръцкият икономист Йоаким Каламарис каза, че за около 30% от собствениците на имоти данъкът ще бъде намален с 20 до 30%, а за останалите 70% от собствениците ще има увеличение, като то няма да надхвърли 10%.

Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти край Беломорието
 
По думите на Каламарис все още няма конкретика как точно ще се формират новите данъчни ставки. Те ще бъдат съобразени с редица показатели, като етап на строителство, местоположение, категория на земите, върху които са построени сградите и други. Увеличението на данъка може да достигне 200 евро годишно. Действията на гръцкото правителство за оптимизиране на данъчната политика ще засегнат не само имотите със сгради, но и земеделските земи, коментира още икономистът.
 
Данъкът върху недвижимите имоти е задължителен за всички собственици, сред които има и много българи. До края на август те ще получат информация как се променя данъкът им и каква сума трябва да платят.

Гърция
ThinkStock/Getty Images

Около един милион от собствениците ще платят по-висок данък до 200 евро. За повечето от тях увеличението ще е в рамките на 50 евро. За около 23% от собствениците данъкът ще е по-нисък в сравнение с миналата година. Повечето от имотите с намален данък са в Северна Гърция. За 62% от собствениците няма да има промяна в стойността на данъка, съобщават гръцките медии.

Гръцкият премиер отбеляза края на финансовата криза
 
Пред Дарик гръцкият икономист и университетски преподавател Йоаким Каламарис каза, че увеличението ще засегне 70% от собствениците, като няма да надхвърли 10%.
 
Данъкът се изплаща на пет равни вноски, като първата е до края на септември, а последната – януари следващата година. Политиката на правителството е в следващите години да се намали данъкът на дребните собственици и да се увеличи за скъпите имоти.