Антониу Гутериш
Антониу Гутериш / Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички държави членки на организацията да удвоят усилията си по въпросите на разоръжаването, заяви говорителят му Стефан Дюжарик.

На 19 август Пентагонът обяви, че са проведени изпитания на крилати ракети с наземно базиране без ядрено оборудване. По-късно информацията беше потвърдена с уточнението, че е изпитвана модификация на крилатата ракета „Томахоук”, предназначена за поразяване на наземни цели.

САЩ ще строят 10 бойни кораби роботи

По повод тези изпитания генералния секретар на ООН препоръча да се работи повече в областта на разоръжаването.

Русия реагира на тази информация и обърна внимание, че при изпитанието е използвана пусковата установка Mk-41, каквито има в американската военна база в Румъния. Москва оценява това като „потвърждение, че тези установки са предназначени не само за изстрелване на ракети-прихващачи, но и за крилати ракети”. Пентагонът, от своя страна, заяви, че за изпитанието действително е използвана Mk-41, но с друга конфигурация, различна от тази в Румъния.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви в тази връзка, че страната му ще предприеме реципрочни действия. Той подчерта, че Москва е готова да дискутира въпроса с европейските държави и със Съединените щати, но „сигурността на Русия ще бъде надеждно гарантирана”.
 
 
БГНЕС