прошуто
прошуто / iStock
Прошутото, един от най-емблематичните деликатеси в Италия, е изправено пред сериозна заплаха заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) в страната. Вирусът, който не е опасен за хората, но е смъртоносен за свинете, застрашава както производството на прошуто, така и местната икономика, свързана с месопреработвателната индустрия.

Въвеждат задължителна дезинфекция на всички гранични пунктове заради риск от чума

През последните месеци италианските власти съобщават за нови огнища на африканска чума в различни части на страната, включително в ключови райони като Ломбардия и Пиемонт – региони, известни с производството на прочутото прошуто ди Парма и прошуто ди Сан Даниеле. Тези региони не само произвеждат значителна част от месния деликатес, но и разчитат на строгите традиции и високи стандарти за качество, които правят продукта изключително популярен в световен мащаб.

Близо 150 хиляди прасета са умъртвени на ботуша през последните 2 години.

Икономически и културни последствия

Производството на прошуто в Италия е част от културната идентичност на страната и носи значителни икономически ползи. Страната изнася тонове прошуто ежегодно, като това допринася за значителен дял от приходите на хранително-вкусовата индустрия. Африканската чума по свинете обаче поставя под въпрос бъдещето на тази индустрия, тъй като епидемията може да доведе до масови загуби на животни и строг контрол върху движението и отглеждането на свине.

Специалистите вече алармират, че ако епидемията не бъде овладяна, може да се наложат сериозни рестрикции и дори да се стигне до унищожаване на свине в засегнатите райони, за да се предотврати разпространението на вируса. Това ще нанесе тежък удар на производителите и ще засегне не само местния пазар, но и международната търговия.

Рязък скок на случаите на африканска чума по свинете в ЕС

Какво е африканската чума по свинете?

Африканската чума по свинете е вирусно заболяване, което засяга свинете и се предава чрез директен контакт между животните, както и чрез заразени храни и фуражи. Заболяването води до бърза смърт при животните и за момента няма ваксина или лечение. Епидемиите от АЧС често водят до мащабни икономически загуби за страните, в които се разпространява, тъй като налагат строги мерки за контрол и унищожаване на заразените животни.
Мерки за защита

Италианските власти вече взимат спешни мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Въведени са ограничения за движението на животни в засегнатите райони, а ветеринарни екипи извършват масови проверки. Местните производители на прошуто също работят в тясно сътрудничество с властите, за да предпазят животните си от заболяването и да продължат да произвеждат деликатеса при спазване на строгите стандарти за безопасност.

Въпреки това, предизвикателствата остават значителни, особено в дългосрочен план. Заради културното и икономическо значение на прошутото, италианското правителство е под натиск да гарантира, че ще бъдат приложени ефективни мерки за контрол на заболяването, за да се предотвратят катастрофални загуби.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня