Грузия съобщи, че руските войски са взривили важен жп мост
Грузия съобщи, че руските войски са взривили важен жп мост / снимки: БГНЕС

Грузинското вътрешно министерство съобщи, че руските войски са взривили железопътен мост на около 45 км от Тбилиси, предаде Ройтерс. Източник от руското министерство на отбраната отрече, предаде ИТАР-ТАСС.

Според говорителя на министерството Шота Утиашвили руските войски са разрушили моста в района на град Каспи, западно от грузинската столица и с това са "парализирали грузинската железопътна мрежа".

От руското военно министерство отхвърлиха твърдението за взривения мост, нарекоха го "информационен блъф" и заявиха, че руските военнослужещи изпълняват в Грузия мироопазваща операция, а не разрушават грузинската инфраструктура, предаде ИТАР ТАСС. Източникът на агенцията от министерството не изключил възможността, ако мостът наистина бъде взривен, това да е грузинска провокация.

По-рано от руското външно министерство, съобщиха, че Русия е получила по факс копие от подписания от Грузия документ за спиране на огъня.

Документът с подписа на грузинския президент Михаил Саакашвили, изпратен от американски дипломати, е идентичен с подписания в Москва от лидерите на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия, посочи говорителят на министерството, цитиран от агенция Интерфакс и БТА.

Сега предстои споразумението да бъде подписано от Русия, която следва да започне изтегляне на войските си от Грузия, отбелязва АФП.

"Русия ще приеме принципите, договорени на срещата на президента Дмитрий Медведев с френския му колега Никола Саркози, след което Москва ще очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Френска делегация ще предприеме съответните действия заедно с Русия и другите страни в ООН", заяви говорителят на министерството Андрей Нестеренко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През изминалото денонощие в зоните на грузинско-абхазкия и грузинско-южноосетинския конфликти не са водени активни бойни действия, съобщи на пресконференция заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Анатолий Ноговицин, предаде ИТАР-ТАСС.

Руските войски нямат за този период загуби в жива сила. Те контролират положението и изпълняват все повече хуманитарни задачи, каза Ноговицин. Той подчерта обаче, че като цяло ситуацията в зоната на конфликта е сложна - продължават да действат отделни групи и снайперисти на грузинските войски.

По информация на Международния комитет на Червения кръст в грузинска болница се намират двама ранени руски летци, съобщи представителят на Генщаба. Той изрази надежда, че с помощта на посредници Русия и Грузия ще направят размяна на военнопленници.

Ноговицин отново отрече руските войски да са взривили ж.п. мост западно от Тбилиси, както съобщи грузински говорител, предаде Ройтерс.