Грийнпийс
Грийнпийс / БГНЕС
Еколозите твърдят, че палмовото масло води до обезлесяване
Активисти на Грийнпийс блокираха входа на рафинерия в Южна Франция, където петролният гигант Total използва обгърнатото от спорове палмово масло за производство на биогориво.

Еколозите твърдят, че палмовото масло води до обезлесяване, като през последните десетилетия огромни площи от тропическите гори в Югоизточна Азия са изсечени или изпепелени след запалване, за да се създаде място за насажденията.

Освен че отделя огромни количества от парниковия газ въглероден диоксид, това застрашава местообитанието на орангутани и други застрашени видове.
 

Хиляди в Лондон за началото на двуседмичните демонстрации „Бунт срещу унищожението”


Около 50 активисти на Грийнпийс пристигнаха пред биорафинериятана Total в Ла Мед, близо до Марсилия.

Те поставиха два големи оранжеви контейнера пред входа и по един протестиращ се прикова с вериги към всеки контейнер. Групата заяви, че всеки контейнер разполага с достатъчно запаси, за да могат активистите да останат на площадката в продължение на няколко дни.


12-годишно момиче воюва срещу замърсяването с пластмаса (СНИМКИ/ВИДЕО)


На транспаранти, опънати от протестиращите, че четеше „Обезлесяването, произведено във Франция“, и за френският президент, че „Еманюел Макрон е съучастник“.

"Рафинерията в Ла Мед е център на обезлесяване, внесено във Франция, която внася 550 000 тона палмово масло годишно, което съответства на 64 процента от френското потребление", заяви Клемент Сенешал от Грийнпийс Франция.