Гражданите трябва да имат право да ударят полицай, заяви руският вътрешен министър
Гражданите трябва да имат право да ударят полицай, заяви руският вътрешен министър / cнимкa: sxc.hu

Руският вътрешен министър заяви, че трябва да бъде позволено на хората да отвръщат на удара, ако бъдат нападнати без повод от полицаи, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски медии. Предложението идва дни след като трима пияни московски полицаи бяха задържани за това, че са пребили мъж до смърт. Това е последният от редица скандали, в които бяха замесени органите на реда, показващи случаи на корупция и злоупотреба със служебно положение.

"Може ли гражданин да удари полицай, който го е нападнал? Да, може. Ако не е престъпник, ако си върви кротко и не нарушава правилата", заяви вътрешният министър Рашид Нургалиев, цитиран от Интерфакс. Той посочи, че законът, забраняващ използване на насилие срещу полицай при самоотбрана, трябва да бъде премахнат.

Лидери на управляващата партия "Единна Русия" заявиха, че не пренебрегват общественото безпокойство във връзка с работата на вътрешното министерство и ще вземат мерки за подобряването й, пише БТА.

Началникът на полицията в Москва беше уволнен през април, след като негов служител стреля по време на веселба по повод рождения си ден и уби касиерка и купувач в супермаркет.