Глобиха руска учителка, изобличила изборни измами
Глобиха руска учителка, изобличила изборни измами / снимка: Reuters, архив

Руска учителка бе осъдена да плати глоба в размер на 30 000 рубли (около 750 евро) за това, че изобличила измами на парламентарните избори през декември миналата година, предаде АФП.

58-годишната Татяна Иванова - учителка в гимназия в Санкт Петербург - обвинила през декември представители на местния отдел на министерството на образованието, че принудили директори и преподаватели в учебни заведения, използвани като избирателни участъци, да участват в изборни измами. Една от обвинените служителки на министерството завела дело срещу Иванова за клевета, като поискала обезщетение от 100 000 рубли (2500 евро) - пет пъти повече от средното месечно възнаграждение на учителите в Русия, което възлиза на 20 000 рубли.

Иванова освен това била принудена да напусне гимназията в Санкт Петербург, където работела от 30 години, допълва БТА.

Случаят предизвика силен отзвук в руското интернет пространство - основно поле за изява на опозицията в страната, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че според руските опозиционери парламентарните избори през декември, на които управляващата партия „Единна Русия” спечели с близо 50% от гласовете и получи абсолютно мнозинство в Държавната дума, са били белязани от масови измами. Оттогава в страната се проведоха протести, безпрецедентни за периода след идването на Владимир Путин на власт през 2000 г.