Гледат делото за клевета срещу българките, Бизанти отсъства
Гледат делото за клевета срещу българките, Бизанти отсъства / netinfo
Днес ще се гледа делото за клевета срещу българските медици в Либия. Адвокатът Хари Хараламбиев е конституиран по делото за клевета за българските медици, съобщи българският посланик в Триполи Александър Олшевски. Вчера Хараламбиев и адвокат Георги Гатев заминаха за Джамахирията.

До сега по това дело бе конституиран само адвокат Осман Бизанти. Той обаче няма да присъства на днешното заседание, защото от няколко дни е на неотложно пътуване извън Либия. Преди да отпътува за Либия Хараламбиев заяви, че ще поиска отлагане на делото, за да се запознае с материалите по него. Според него, се готвят и документите на адвокат Георги Гатев, който също след време да бъде третият защитник на българките по това дело.

На миналото съдебно заседание един от 11-те мъчители на петте български медицински сестри в Либия Джума Мишри, срещу когото в България се води разследване, заяви, че не се страхува и е готов да се яви на разпит в България. Тогава Мишри и д-р Маджит Абдул Шаул присъстваха на продължилото 30 минути съдебно заседание в Районния съд в Триполи срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. Джума Мишри заяви отново, че твърденията за мъчения на българките са лъжа и той е напълно невинен. Мъчителите на българките ги обвиняват в клевета по повод твърденията им, че са били измъчвани. Медиците ни обаче отново разказаха как през 1999 година при задържането им са били измъчвани.