Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана
Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана / ThinkStock/Getty Images
Пълно слънчево затъмнение настъпи днес над тихоокеанското крайбрежие на САЩ, предаде Франс прес.
 

При слънчево затъмнение Луната застава между Земята и звездата ни и така блокира лъчите й. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, но то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от нашата планета изглежда, че двете небесни тела са с еднакъв размер. Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана. Сегашното пълно слънчево затъмнение е изключително, защото е първото над САЩ през 21-и век и първото там от 1991 г.

слънчево затъмнение
БГНЕС

Под аплодисментите и възгласите на множеството наблюдатели Слънцето се скри напълно зад Луната в северозападния щат Орегон точно в 10:16 ч. (20:16 ч. българско време) - повече от един час след началото на частичното затъмнение. В течение на повече от два часа през деня редкият природен феномен ще може да бъда наблюдаван в още 13 щата до източното крайбрежие на САЩ. За последен път слънчево затъмнение е настъпило над страната през 1979 г., отбелязва ДПА. Асошиейтед прес посочва, че редкият природен феномен ще може да бъде наблюдаван от едното до другото крайбрежие на САЩ за първи път от близо един век.
 
Президентът Доналд Тръмп планира да наблюдава слънчевотf затъмнение от Белия дом, предаде Асошиейтед прес. Той ще бъде в компанията на първата дама Мелания Тръмп на балкон на втория етаж на президентството с гледка към Южната морава. Слънчевото затъмнение във Вашингтон обаче ще бъде само частично, отбелязва АП.

Дракон, демон или зъл дух – древни обяснения на слънчевите затъмнения

Феноменът предизвика огромен интерес в цял свят. Ето защо от НАСА осигуриха начин за всички хора по света да станат свидетели на явлението.

Можете да проследите пълното слънчево затъмнение над САЩ на живо в профила на НАСА в YouTube
 
Гледайте на живо и в сайта на НАСА ТУК

Или във Facebook страницата на НАСА ТУК

Затъмнението ще следят астронавтите и космонавтите на Международната космическа станция, 11 спътника на околоземна орбита и три специално оборудвани самолета. Единият от тях има инфрачервени датчици за наблюдения на слънчевата корона, а другите два са с телескопи, монтирани в носовата част. Камерите с висока разделителна способност на самолетите ще правят снимки със скорост 30 кадъра в секунда.

Малкият северен град Карбъндейл в американския щат Илинойс ще бъде центърът на слънчевото затъмнение, съобщиха БТА и Ройтерс. Карбъндейл е на няколко километра северно от точката, от която явлението ще бъде наблюдавано най-дълго. Жителите му ще наблюдават слънчево затъмнение в продължение на 2 минути и 38 секунди.

СНИМКИ: Уникално пръстеновидно слънчево затъмнение

Много от живеещите в Карбъндейл, град с население от 26 хиляди души на 112 километра югоизточно от Сейнт Луис, се възползват да припечелят от природното явление, като отдават домовете си под наем или продават тематични стоки.

СНИМКИ: Най-дългото слънчево затъмнение за хилядолетието

Художникът Мат Сронкоски продава ръчно изрисувани тениски със затъмнението от месеци и каза, че е създал хиляди по поръчка. Продуктите му са толкова популярни, че той ги изпраща и отвъд океана - от "Англия до Южнокитайското море".

Следващото пълно слънчево затъмнение на територията на САЩ може да бъде наблюдавано на 8 април 2024 г. в Тексас и щатите от Средния Запад.