/ Gettyimages
Германската партия "Алтернатива за Германия" призова живеещите във федералната република половин милион сирийски бежанци да се върнат в родината си. Партията заяви, че войната там почти е приключила и президентът Башар Асад е призовал бежанците да се приберат, предаде Ройтерс.

Германските власти изгубили следите на 30 000 мигранти, живеещи в страната

В предложение до парламента АзГ заявява, че новото германско правителство трябва незабавно да започне преговори със сирийските власти за споразумение за завръщане на бежанците в родината им.

Ангела Меркел иска нова политика за бежанците

"Това споразумение трябва да гарантира, че бежанците ще бъдат приети обратно в Сирия и настанени в безопасни райони", се казва в декларация на партията. Посочва се още, че Дамаск трябва да гарантира, че няма да преследва гражданите, които са избягали от военна служба.

Германски министър осъди щедрите помощи за бежанците в страната

В предложението на АзГ се казва, че децата на сирийските бежанци в Германия трябва да учат по сирийски учебни програми, или от сирийски учители, които вече живеят на германска територия или от учители, изпратени за целта от сирийските власти.

5000 непридружени деца мигранти са изчезнали в Германия

В декларацията, подписана от двамата лидери на АзГ Александър Гауланд и Алис Вайдел, се посочва още, че сирийското правителство трябва да сътрудничи с Германия за финансиране на репатрирането.

Сирийски бежанци кръстиха петото си дете Ангела Меркел

"Алтернатива за Германия" е третата по големина сила в новия Бундестаг, но предложението й едва ли ще получи подкрепа от традиционните партии, включително ХДС на канцлера Меркел, който отказва да работи с АзГ. Зелените, които се очаква да влязат в новата правителствена коалиция, водена от ХДС, заявиха, че предложението на АзГ е "безотговорно, нечовешко и безсърдечно".
БТА