Германският вътрешен министър Томас де Мезиер
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер / БГНЕС, архив
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер, участник в кампанията за парламентарните избори на 24 септември, заяви, че щедрите помощи, предлагани в Германия на кандидатите за убежище, създават според него "въздушна тяга", привличаща мигранти в страната. С това политикът си навлече жестоки критики, предаде Франс прес.

Помощите за бежанци в Германия са доста високи за Европа и "това е част от въздушната тяга към Германия", посочи министърът, приближен до канцлерката Ангела Меркел, в интервю, поместено днес от регионалното издание "Райнише пост".

"Германия е страната, в която повечето искат да живеят, по-специално защото нашите условия при кандидатстване (за убежище) и за поемане на издръжка са щедри" в сравнение с други европейски страни, заяви той.

Меркел: В ЕС има недостиг на солидарност

Тласкан от канцлерката, Де Мезиер бе инициатор на не едно затягане на гайките в приемането на мигранти, откакто в Германия нахлуха над един милион души през 2015 и 2016 г.

Министърът се изказа и за хармонизиране на процедурите по предоставяне на убежище в различните европейски страни - процес, стартирал вече в Брюксел. ЕС трябва да има "истински хомогенна система за даване на убежище", настоя той.

Две седмици преди изборите германските "зелени" и радикалната левица, днес в опозиция, заклеймиха неговите изявления.

Ангела Меркел иска нова политика за бежанците

Помощите за бежанци "не може да бъдат намалени под жизнения минимум", заяви например Катрин Гьоринг-Екард, шеф на предизборния щаб на "зелените". ХДС на Ангела Меркел е "готов на всичко в надпреварата" с либералната Свободна демократическа партия и националистическата "Алтернатива за Германия", изтъкна тя.

Търсач на убежище, пристигнал в Германия сам, получава подслон и помощи до над 390 евро месечно за храна, дрехи и т. н., напомня АФП.
 
БТА