Германия ще плати обезщетения на евреите от бившия Съветски съюз, пострадали от Холокоста
Германия ще плати обезщетения на евреите от бившия Съветски съюз, пострадали от Холокоста / снимка: Reuters

Германия склони да изплати обезщетения на евреите от бившия Съветски съюз, пострадали от Холокоста. Това съобщи в. "Билд", който уточнява, че се позовава на споразумение в този смисъл между германското правителство и Конференцията по еврейските материални претенции срещу Германия, предаде ИТАР-ТАСС.

Според представител на организацията общият обем на еднократните плащания и пенсиите достига близо 245 милиона евро. Еднократно ще бъдат изплатени по 2556 евро на човек. "Билд" нарича постигнатата договореност "исторически пробив".

На преговорите по този повод във Вашингтон е решено обезщетения да бъдат платени за 80 000 жертви на нацизма, повечето от които живеят в земите от бившия Съветски съюз, предава БТА. Досега те не отговаряха на критериите за получаване на пенсии и обезщетения, посочва еврейският седмичник "Тахлес", цитиран от агенцията.

Това е последната група хора, неполучавали до момента никакви компенсации, заявил според изданието Грег Шнайдер, изпълнителен директор на Конференцията по еврейските материални претенции срещу Германия. Досега плащанията от този род не обхващаха евреите в Украйна, Русия и други източноевропейски държави, нечленуващи в ЕС, уточнява "Тахлес".