Германия отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Отбелязването става в атмосфера на полемика, предадоха АФП и ДПА.
 
Постоянна изложба бе открита вчера в родния дом на автора на "Капиталът" в град Трир, близо до границата с Франция и Люксембург. Изложба ще има и в музея към местната катедрала. Провинция на Райнланд-Пфалц пък организира в два музея на Трир изложба, озаглавена "Карл Маркс: Живот, работа и влияние досега". В нея са включени 400 експоната от близо дузина германски провинции.
 
„Наздраве!“ с бира Карл Маркс

Кулминация на честванията бе откриването на статуя в Трир на Маркс висока 5,5 м, предаде АФП. Тя е подарена от Китай. Активисти вече призоваха откриването й да бъде отложено, докато не бъде освободена от домашен арест в Китай Лю Ся - вдовицата на покойния китайски нобелов лауреат за мир, дисидента Лю Сяобо, съобщава ДПА.
 

Gulliver/Getty Images


Годишнината беше отбелязана и с протести, организирани от партии и асоциации, подразнени, че се отдава почит на онзи, който те смятат за баща на комунистическите диктатури, допълва АФП.
 
Алтернатива за Германия (крайнодясната партия) призова за такъв протест в Трир. Чрез мълчаливото шествие по улиците на града партията искаше да се отдаде почит на жертвите на комунизма, допълва ДПА.
 

Gulliver/Getty Images


В Трир има и демонстрация на забраненото в Китай духовно движение Фалун Гонг. Същевременно марксистки алианс, включващ членове на Германската комунистическа партия и на лявата партия Левите, протестира там срещу капитализма и експлоатацията, предаде ДПА.
 

В идните няколко месеци ще има 600 прояви - изложби, концерти, театрални постановки, конференции - в Трир по повод годишнината от рождението на Маркс. Близо 130 години след смъртта му в Лондон през 1883 г., авторът на "Капиталът" си остава един от интелектуалците, които са най-коментирани по света.

Противоречиво е виждането за него. За едни той е критик-визионер на опасностите на капитализма, а за други вдъхновител на съветската, китайската или камбоджанската диктатури.
 

Gulliver/Getty Images


В петък на проява по повод годишнината от рождението на Маркс председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Маркс не е отговорен за всички зверства, за които трябва да отговарят тези, за които се твърди, че са негови наследници", припомня АФП.
БТА