/ ThinkStock/Getty Images
Запомнящият се образ на Карл Маркс украсява отдавна всякакви предмети - чаши, блузи, шоколади... Но сега вече с философа може да си кажете и „Наздраве!“, пише в. „Билд“.
 


Защото в германския град Кемниц (от 1953 до 1990 г. той се наричаше Карлмарксщат) вече се произвежда бира с неговото име. „Marx Städter“ (Съграждани на Маркс) е името на бирата, за която нейните производители от „Marx Chemnitzer Bier GmbH“ се надяват да се наложи на силно конкурентния германски пазар на пенливата напитка.
 


Това, че първият и досега единствен продукт в годината на 200-ия рожден ден на Карл Маркс носи името му, е съвпадение, уверява управляващият директор Никол Швабе. Но се надява това да помогне за реализацията на продукта.
 
Пазарът на бира в Саксония има много конкуренти. Според саксонската асоциация за пивоварни в провинцията има 69 пивоварни, произвеждащи над 320 вида бира. През 2017 г. в Саксония се произвеждат 8,2 милиона хектолитра бира. Това е с около 150 000 литра по-малко, отколкото през 2016 г. Около две трети от тях са били Pils.
БГНЕС