Нанси Фезер и Карин Келер-Зутер
Нанси Фезер и Карин Келер-Зутер / Асошиейтед прес
Германия и Швейцария възнамеряват да засилят полицейския контрол по общата си граница, за да се борят с нелегалната миграция, предаде ДПА.

Това заявиха вчера в Берлин германската вътрешна министърка Нанси Фезер и швейцарската министърка на правосъдието и полицията Карин Келер-Зутер.

"Проблемите с миграцията не се решават на национално, а на европейско ниво", каза Фезер на съвместна пресконференция с Келер-Зутер.
Близкото сътрудничество е важно, за да се постигне по-бързо депортиране на лица, които нямат право да кандидатстват за убежище, изтъкна Келер-Зутер. "Искаме да спрем натоварването на нашата система за даване на убежище от хора, които нямат нужда от закрила", каза още тя.

Сред идеите за допълнителни мерки е създаването на съвместни полицейски патрули във влаковете, пътуващи от Швейцария към Германия. Друга мярка се планира да бъдат проверки и наблюдение по общата граница с цел пресичане на каналджийството. Двете държави приеха план за действие през 2016 г., но сега неговият обхват ще бъде разширен.

По думите на Фезер от септември броят на търсещите убежище в Германия, дошли по балканския мигрантски маршрут и от Швейцария, се е увеличил. В пиковите дни броят на мигрантите, които влизат в Германия от Швейцария, достига до 1000 души.
БТА