/ thinkstock
Германските власти са депортирали три пъти повече кандидати за убежище в други европейски страни тази година спрямо 2017 г., показва документ на германското министерство на вътрешните работи, цитиран от ДПА и БТА.

Действието на т.нар. Дъблински регламент на Европейския съюз, който постановява, че мигрантите трябва да бъдат депортирани в първата европейска страна, където са се регистрирали, беше преустановено в пика на бежанската криза през 2015 г., но в последствие бе възстановено през последните три години.

Италия заплаши да затвори летищата за полети с мигранти от Германия

В отговор на запитване на крайнолявата партия Левите, министерството на вътрешните работи на Германия съобщи, че досега общо 485 души са били депортирани в други европейски страни със 17 полета през 2018 г.

През 2017 г. броят на депортираните е 153 със седем полета, а през 2016 г. само 26 души са били депортирани с два полета.

Коалицията в Германия постигна компромис по имиграционната реформа

Дванайсет от 17-те полета тази година са превозили мигранти до Италия, която е обект на голям наплив на бежанци, поради близостта си с Либия.

Ула Йепке, говорителка на парламентарната група на Левите, осъди депортациите в Италия, заявявайки, че "много от бежанците са принудени да живеят на улицата там без шансове за подходящо настаняване и грижи, и без шансове за справедлива процедура за убежище".

Германия готова да изпрати полицаи за охрана на външните граници на ЕС

Към Дъблинския регламент са се присъединили страните от ЕС, както и някои страни, които не са членки като Норвегия, Исландия и Швейцария.