/ Gulliver/Getty Images
Унгарското правителство заяви днес, че не е сключвало каквото и да е споразумение за връщане на кандидати за убежище, след като беше разпространен документ на германското правителство, според който Унгария е една от 14 страни, изразили готовност за това, предаде Ройтерс.
 
"Не е постигана подобна сделка", каза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. "Не е възможно мигрант да влезе в Унгария, без преди това да влезе в страна от Европейския съюз", заяви той. "През 2015 г. германците се опитаха да ни направят първа страна на пристигане, но ние отхвърлихме това още тогава",уточни още говорителят.

Напрежение в ЕС по темата за мигрантите и правото на убежище

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш също заяви, че "Германия не се е обърнала към нас и в момента не бих ратифицирал подобно споразумение". "Ние не планираме преговори. Няма причина да преговаряме. Решително отхвърляме това", каза той в изявление, разпространено от правителството му.

Германски правителствен говорител заяви, че канцлерът Ангела Меркел "приема със съжаление" решението на Чехия да не взема обратно мигранти, регистрирани преди това като кандидати за убежище на нейна територия, предаде ДПА. По-рано тя обяви, че е постигнала подобна сделка на среща на върха на Европейския съюз. "Чешката страна изрази готовност да сключи сделка за подобряване на сътрудничеството за връщане (на мигранти) в бъдеще", каза говорителят. "Ние приемаме със съжаление днешните коментари от Прага", заяви той.

По-рано през деня ДПА съобщи, че Унгария, Полша и Чехия са сред страните, съгласили се за бързо връщане на кандидати за убежище, които първо са се регистрирали на тяхна територия, а после са се опитали да влязат в Германия, показва писмо, цитирано от ДПА. Трите страни са силно критични към миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел.

Останалите държави, които са се съгласили за връщане на мигранти, цитирани в съобщението, са Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

Меркел осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти?

Междувременно ДПА и ТАСС предадоха, като се позоваха на писмо на канцлера Ангела Меркел, че Германия е готова да изпрати допълнителни полицаи, в частност в България, като част от мерките за охрана на външните граници на Европейския съюз.
 

Gulliver/Getty Images


"Ще укрепим силите на Фронтекс, разположени в Гърция на границата с Македония и Албания", се казва в писмото на Меркел до ръководителите на партиите от управляващата коалиция - Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - и техните парламентарни групи.

България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът

Канцлерът иска тези мерки, насочени към намаляване на броя на пристигащите в Европа мигранти, да бъдат осъществени до края на август. "Ние също така трябва да сме готови да подкрепим, ако е необходимо, Словения и Хърватия във връзка със защитата на границите", се казва в писмото.
БТА