/ пресцентър, Министерски съвет
Юнкер събра лидерите на няколко държави в ЕС на неформална среща за миграцията
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, предаде ДПА.

Стинг заклейми лидерите като „страхливци“ за мигрантската криза

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа преди дни в Twitter Юнкер. В срещата днес участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Премиерът Борисов посочи три условия за решаване на проблема с мигрантите

България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, предаде пресслужбата на Министерски съвет.
 
Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

Българският премиер не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.
 

пресцентър, Министерски съвет


Меркел: Двустранни споразумения в ЕС за миграцията ще са взаимноизгодни

Евентуални двустранни или тристранни споразумения между държави от Европейския съюз по вторичното придвижване на кандидати за убежище в блока ще бъдат взаимноизгодни за страните, заяви германският канцлер Ангела Меркел преди днешната среща на върха за миграцията в Брюксел, предаде ДПА.
 
Юнкер свиква среща за миграцията с участието на 8 държави, сред които и България

Меркел не очаква на срещата на лидерите от ЕС идната седмица да бъде намерено цялостно решение на проблема с миграцията. "Затова сключване на двустранни или тристранни споразумения ще е взаимноизгодно", продължи канцлерът и добави, че по такъв начин отделните страни няма да се налага да чакат всичките 28 членки на ЕС да намерят решение.
 
"Ще се търсят пътища за разбирателство, които в същото време ще бъдат ефикасни за общите европейски интереси", каза Меркел, цитирана от ДПА.
 

пресцентър, Министерски съвет


Еманюел Макрон: Никой не бива да поучава Франция по въпроса за миграцията
 
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, преди минисрещата на върха в Брюксел за миграцията, че никой не бива да поучава Франция по този въпрос, защото тази година тя е втората в ЕС по брой приети мигранти, предаде АФП.
 
Президентът каза това в отговор на критиките на Италия срещу френската позиция. "Нека не забравяме никога нашите ценности, по този въпрос ще бъде непреклонен", продължи той.
 
Българският премиер предлага затваряне на всички граници в ЕС

Решението на миграционната криза може да бъде намерено в сътрудничество между част от 28-те държави в ЕС, а не между всичките. Нашите ценности са правата на човека, зачитането на държавния суверенитет и европейската солидарност, изтъкна още френският президент, цитиран от ТАСС.
 
"На срещата в Брюксел ще обсъждаме притока на нелегални мигранти и пресичането на каналите за трафик на хора и затова трябва да работим със страните на произход на мигрантите и държавите, през които те преминават транзитно, като Либия, страните на Балканите и Азия", отбеляза Макрон.
 
"Необходимо е да защитаваме по-добре външните граници, като отделим за това допълнителни инвестиции. Трябва да реформираме Дъблинския регламент и да направим тази система по-ефективна", подчерта той.

Конте: Италия иска радикални промени в миграционната политика на ЕС
 
Италия иска радикални промени в миграционната политика на Европейския съюз. Това заяви премиерът Джузепе Конте в кулоарите на днешната среща на лидери от блока, посветена на миграцията, предаде ДПА. Дъблинският регламент, по силата на който мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, трябва да бъде напълно преработен, каза той.
 
С новото си предложение, което Конте нарече "Европейска многопластова стратегия за миграцията", Италия "иска да се заеме с проблема по структуриран начин, защото това ни казва общественото мнение". Той каза, че предложението има 6 условия и 10 цели и предлага конкретна политика за регулиране и управление на миграционните потоци по ефикасен и устойчив начин, предаде Ройтерс.
 

пресцентър, Министерски съвет

 
Датският премиер Ларс Льоке Расмусен изрази задоволство, че страните от ЕС все повече гледат външните измерения на миграцията, вместо да обсъждат преразпределението в блока.
 
Той отбеляза, че преди година се е обсъждало как да бъде преместен проблемът от една европейска страна в друга, докато сега се обсъжда как да бъде уреден проблемът в тясно сътрудничество със страните, откъдето идват мигрантите. "Тук не става въпрос за оцеляването на един канцлер, а за намиране на общо решение на миграционната политика и предоставянето на убежище в Европа", каза люксембургският премиер Ксавие Бетел.
 

пресцентър, Министерски съвет


Испания е решена да намери европейско решение за миграцията
 
Испания е решена да намери европейско решение на нелегалната миграция, заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс. Той каза това в интервю за в. "Паис", публикувано няколко часа преди лидерите на ЕС да се съберат в Брюксел за неофициална среща на върха по този въпрос. "Не може да има едностранен отговор. С кораба "Акуариус" направихме жест на солидарност, но хуманитарната криза е едно, а миграционната политика - друго. И тази миграционна политика трябва да получи общ европейски отговор", подчерта Санчес. По думите му сегашната криза за миграционната политика се дължи отчасти на липсата на европейска солидарност със страни като Италия, понесли най-голямата тежест на незаконната имиграция.
БТА