/ БГНЕС
От къде накъде Европа да е като един разграден двор, пита българският премиер
Премиерът Бойко Борисов предлага да бъдат затворени всички граници в Европейския съюз (ЕС), за да се спре потокът от нелегални мигранти. Предложението си той направи на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.
 
"България се справи без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница - с необходимите заграждения, с допълнителни полиция, кораби и от година и половина България има нови ситуация. На картата ще видите, че нашата граница, която се охранява, е колкото гръцката. Затова предлагаме компромисен вариант, който ще защитавам на Европейския съвет - на първо място предлагаме незабавна превенция, а тя включва затваряне на всички граници в ЕС", заяви Борисов.
 
Президентът похвали кабинета „Борисов“ за европредседателството

"Официално всеки, който иска да влезе в ЕС, трябва да влезе на контролно-пропусквателните пунктове (КПП) - там да му се видят отпечатъците, да се прегледа, да се види. Това не е нещо по-различно от това, което се прави в САЩ, Канада и където и да е. От къде накъде Европа да е като един разграден двор. Това е груба грешка", заяви министър-председателят.
 
"Държавите да се делят вътре в Европа. Държавите, които сме на първа линия, ако трябва да бъдат подпомагани, да се подпомогнат, и всичко да отиде на КПП. Ако не са спазени изискванията, който откъдето е дошъл да се върне там, откъдето идва, обясни Борисов. Затова първата дума се казва превенция - незабавно спиране на потока и от там спазване на правилата", акцентира премиерът. Според него сме гарантирали на 100% външната граница на ЕС.
 
Радев се надява приоритетите ни за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките"

Ако не бъдат хванати в рамките на ЕС дисциплинирани и подпомогнати могат да се превърнат в източник на войни, смята Борисов. Ако сега не се помогне на Западните Балкани, после ще е много късно, подчерта той.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани с обща снимка в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Най-новата война беше тук на Балканите - в Косово. Решихме да дадем пример с колегите от Македония и това, което не можахме да постигнем с десетилетия, с колегата Зоран Заев успяхме да постигнем - да подпишем договора. Много се радвам, че тук в София Ципрас и Заев на среща на върха на Западните Балкани съобщиха, че ще подпишат", коментира още Борисов на срещата.
 
"Доволен съм че Хашим Тачи и Александър Вучич тук в София успяха да си подадат ръка. Положихме доста усилия, има съществен напредък и оптимизъм", добави той.
БГНЕС