Пресконференция на президента Румен Радев и македонския му колега Георге Иванов
Пресконференция на президента Румен Радев и македонския му колега Георге Иванов / БГНЕС
Радев се надява приоритетите ни за Западните Балкани
97815
Радев се надява приоритетите ни за Западните Балкани
  • Радев се надява приоритетите ни за Западните Балкани
„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките. Когато призоваваш други да водят диалог, ти самият не трябва да бягаш от него”, коментира президентът Румен Радев по повод отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с президента на Република Македония Георге Иванов.  Отменената среща е отговорност на Борисов. С този свой жест той не реализира основната цел на европредседателството, посочи от своя страна Георге Иванов. Двамата президенти коментираха и договореното с Гърция име Северна Македония.

Георге Иванов каза, че приемането на Република Македония в НАТО и ЕС не трябва да се основава на промяна на Конституцията. Той категорично отхвърли твърденията, че пречи на стабилността в региона. Румен Радев заяви, че заради географските реалности и исторически обременености, свързани с името Северна Македония, България ще настоява за допълнителни гаранции за стриктно спазване на Договора за добросъседство.


Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че е бил изненадан от решението на българския премиер Бойко Борисов да отмени насрочената си с него среща. Това е негово решение, но и негова отговорност, подчерта Иванов. Той подчерта, че Борисов не е само премиер на България, но в момента е и министър-председател на страната, която е начело на Съвета на Европейския съюз. „А ЕС насърчава диалог, конструктивност, отвореност и сътрудничество”, изтъкна македонският държавен глава и допълни: „С този негов жест той взема страна и не реализира основната цел на председателството си”.

Не трябва да бягаме от диалог с институциите на Република Македония, категоричен бе президентът Румен Радев. „Когато призоваваш други да водят диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. И се надявам нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките. България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но и с всички останали институции – и с президента, и с парламента, и с опозицията”, смята българският държавен глава.

Пресконференция на президента Румен Радев и македонския му колега Георге Иванов
БГНЕС

Реакциите след отказа на Борисов да се срещне с Георге Иванов

На въпрос защо вчера е изгонил премиера Зоран Заев и това пример ли е за диалог,  Георге Иванов каза, че вчера никого не гонил, а за първи път е видял договора между Гърция и Република Македония и не е имало какво да коментират, затова срещата им е продължила толкова кратко.
 
Георге Иванов повтори позицията си от вчера, че реализацията на целите Македония да стане член на НАТО е ЕС не трябва да е алиби за подписване на вредни договори, какъвто е този с Гърция за името на бившата югославска република.

Президентът Румен Радев заяви, че ще настояваме за допълнителни гаранции, че договорът за добросъседство, който България и Република Макаедония подписаха през 2017 година, ще се спазва стриктно.

Пресконференция на президента Румен Радев и македонския му колега Георге Иванов
БГНЕС

Република Северна Македония е новото име

„Република Македония, която се предлага да носи името Северна Македония, се намира на югозапад от София, и на запад от Пирин. Налице са географски реалности и исторически обременености, които ни задължават да бъдем изключително внимателни и да следим изпълнението на договорените ангажименти в нашите двустранни отношения, които трябва да придобият необратим характер”, коментира държавният глава.

Договорът на Република Македония с Гърция за името изключва поправки и отмяна, а договорът за добросъседство с България допуска прекратяване, поясни Румен Радев. Той допълни, че очаква българското правителство и Външно министерство да впишат допълнителни гаранции за изпълнение на договора за добросъседство в рамката на бъдещите преговори  за членство на Република Македония в ЕС.

Пресконференция на президента Румен Радев и македонския му колега Георге Иванов
БГНЕС