Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева са отказали да се срещнат с президента на Македония Георге Иванов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Реакциите след отказа на Борисов да се срещне с Георге Иванов

Георге Ивано
в е на посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

Десислава Радева и първата дама на Македония в морски нюанси
БГНЕС

Дрескод синьо: Десислава Радева и първата дама на Македония в морски нюанси (ВИДЕО)

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", допълниха от Министерски съвет.

Георге Иванов отказва да подпише договора за промяна на името на Македония

Македонският президент Георге Иванов заяви в обръщение на 13 юни, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония. По думите му договорът с Гърция е вреден за Македония и той отваря повече въпроси, отколкото дава отговори.

Република Северна Македония е новото име 

Премиерът Заев и външният министър на Македония по-рано през деня направиха опит да разяснят на македонския президент съдържанието на договора с Гърция, но срещата в резиденцията Водно продължи точно 120 секунди.

Властите у нас за „Северна Македония” - от ядосано „не” до приветстващо „да”

Според Иванов договорът за името - Република Северна Македония - изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата - „ЕС и НАТО не могат да са алиби“.