Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева
Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева / БГНЕС
След като българският премиер Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева отказаха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов, не закъсняха и политическите реакции по въпроса. Президентът на западната ни съседка е у нас по покана на държавния глава Румен Радев. По-рано през деня правителствената пресслужба съобщи, че представителите на родната изпълнителна власт отказват да се срещнат с Иванов.  
 
Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Тази седмица премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха консенсус новото име да е Република Северна Македония. Вчера президентът Георге Иванов обаче заяви в обръщение, че няма да подпише договора, като каза, че преговорният процес бил "безотговорен и непрозрачен" и той няма да легализира "политически незаконни постройки". Преди да сподели тези си впечатления вчера Иванов проведе рекордно кратка среща от две минути с министър-председателя Заев и македонския първи дипломат Никола Димитров. Днес Иванов е у нас и бе посрещнат от държавния глава Румен Радев, но няма да има среща с Борисов и Захариева.

Република Северна Македония е новото име

Десислава Радева и първата дама на Македония в морски нюанси
БГНЕС

Георге Иванов отказва да подпише договора за промяна на името на Македония
 
"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", обясниха от Министерски съвет.

Георге Иванов
БГНЕС

Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че е бил изненадан от решението на българския премиер Бойко Борисов да отмени насрочената си с него среща. Това е негово решение, но и негова отговорност, подчерта Иванов след среща с президента Румен Радев. Той подчерта, че Борисов не е само премиер на България, но в момента е и министър-председател на страната, която е начело на Съвета на Европейския съюз. „А ЕС насърчава диалог, конструктивност, отвореност и сътрудничество”, изтъкна македонският държавен глава и допълни: „С този негов жест той взема страна и не реализира основната цел на председателството си”.

Румен Радев
БГНЕС

Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него,  каза на пресконференция президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Македония Георге Иванов във връзка с отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент.

Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи Радев.
 

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин/БГНЕС, архив

Кристиан Вигенин от БСП видя в решението на правителството намеса във вътрешния спор в западната ни съседка. "Струва ми се, че това е една доста директна намеса в един вътрешен спор в Република Македония", каза Вигенин, който е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Депутатът обаче отбеляза, че иска да чуе позицията на премиера по този повод, пише БТА.

Този отказ си го обяснявам с това, че само преди ден пък македонският президент отказа да коментира споразумението между Гърция и Република Македония за името с македонския премиер, каза Кристиан Вигенин. Според него обаче посланието трябвало да е по-позитивно. От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме свидетели вчера, посочи депутатът от левицата.

Властите у нас за „Северна Македония” - от ядосано „не” до приветстващо „да”

Не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история, коментира Кристиан Вигенин. "Може би се е случвало да няма такъв прием, но когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам, то е било планирано", добави той.

Юлиан Ангелов
Юлиан Ангелов/БГНЕС, архив

Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, който подписа договора за добросъседство, коментира пред журналисти Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти" отказа на изпълнителната власт да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов, който е на посещение у нас, съобщава БТА.

Македонци излязоха на протест срещу смяната на името (СНИМКИ)

Ние сме длъжни да подкрепяме именно такива правителства, които искат да решат проблемите на Балканите, подчерта депутатът. Според него решението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да изпълнява. А това е политика, насочена срещу всички съседи на Македония - насаждане език на омраза, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, обясни Ангелов. Затова и "Обединени патриоти" одобряват позицията на премиера и на първия ни дипломат.

По думите на депутата, Георге Иванов може да е президент на друга държава, но България като ангажирана с интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи да подкрепя лидери, които работят срещу това.

Отказът на Борисов да се срещне с президента на Македония навява мисли за "гласове извън нашия Министерски съвет, които са нашепвали какво да правим..." - тази позиция изрази в социалните мрежи дипломатът и бивш посланик в Турция Петър Воденски. Според него действията на правителството са "еднозначна и флагрантна намеса" във вътрешните работи на Македония.  Друг дипломат от кариерата - Огнян Гърков, който е бивш посланик в Чехия и Словакия, разкритикува поведението на премиера Борисов и го определи като нарушение на протокола.

ози подход нарушава и етиката на дипломатическия протокол, и въобще едно неуважение на конституционния ред на България", каза той.
 
Дипломатите не виждат и какъв е българският интерес в този отказ.