/ БГНЕС
Правителството показа характер като избра темата Западни Балкани, заяви Румен Радев
Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

„Българското правителство показа характер като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство като върна темата за Западните Балкани в една много дескруктивна среда“, заяви държавният глава. „Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта още президентът.

Радев се надява приоритетите ни за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките"

Според него оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати. „Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, каза Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, каза още той.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани с обща снимка в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Форуми като вашия имат специално място, обсъжданията за мястото на националните парламенти са важни“, допълни държавният глава.
 

БГНЕС


„От 1 януари България успя да гарантира широк консенсус по много важни теми, успяхме да приключим важни досиета. Въпреки факта, че този консенсус бе намерен чрез сериозни компромиси, това ни дава възможност да вървим напред“, заяви президентът.
 
Руско издание: Борисов е държавник с далеч по-голяма тежест от президента Радев

Разширяването на ЕС остава ключова политика - главната цел е запазването на сигурността и просперитета на континента, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на откриването на зленарната среща. „Председателството ни успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на Западните Балкани“, подчерта тя и изтъкна, че България допринесе активно за постигане на целите в триото България-Австрия-Естония.
БГНЕС