/ пресцентър, Министерски съвет
Много съм европеец, но на първо място са ми българите, повтори Борисов
България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът
98045
България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът
  • България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът
България не може да приема мигранти със стара дата, заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с медийни публикации, според които германският канцлер Ангела Меркел се е споразумяла с 14 държави от Европейския съюз за бързо връщане на част от търсещите убежище.
 
Меркел осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти?

В материал на ДПА се казва, че Меркел е обявила споразумението в писмо до сестринската партия Християндемократичен съюз в Бавария, както и до коалиционния си партньор - Социалдемократическата партия, след срещата на високо равнище в Брюксел.

Канцлерът търси решение на противопоставянето с вътрешния си министър Хорст Зеехофер, довело до политическа криза в Германия.
 

пресцентър, Министерски съвет


Германия може да предложи на страни от ЕС пари, за да приемат обратно мигранти

Пред журналисти Борисов посочи, че всяка държава трябва да носи отговорност за границата си.

"Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е допринесла за просперитета на цяла Европа. Ние сме били винаги най-солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка външна на ЕС държава да носи отговорността за границите си", каза Борисов.

Подложена на натиск заради мигрантите, Меркел се опитва да спаси Шенген

"Когато дойде бежанската вълна всички бяха неподготвени, но две правителства на България направиха над 230-240 км защитно съоръжение на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от ЕС и можем да кажем, че миграционния натиск е сведен до нула", заяви премиерът.
 

"Дадохме и добър пример със Срещата на Върха във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган", добави той. "Така че усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС - това е солидарността", обобщи Борисов.

Напрежение в ЕС по темата за мигрантите и правото на убежище

пресцентър, Министерски съвет


От 2015 г. до петък вечерта ние сме защитавали една и съща позиция, работеща според мен за всички в ЕС. А тя е едновременно да се задействат три мерки. Те са осигуряване на външните граници на ЕС; да се преговаря с държави извън Европа за т.нар. хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се говори за вторичното преразпределение за влезлите вече законно имигранти, коментира министър-председателят.
 
Борисов за лидерите на ЕС: Разочарован съм, казах им да четат повече география

Борисов посочи още, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до ЕС, докато се решат спокойно всички проблеми.

"Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите, за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите", акцентира Бойко Борисов.