/ БГНЕС
Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията, след продължили над 10 часа преговори в Брюксел. Разговорите продължиха до 6 ч. сутринта българско време, каза пред медиите премиерът Бойко Борисов.

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за миграцията

Разочарован съм от начина, по който се получават нещата. В България се проведоха съвети, срещи, работни групи. Целта беше да се изчисти всеки детайл, зачитайки всички конвенции и споразумения. Това се случи в спокойна обстановка. Всичко досега, което е правено от легитимни органи, се затваря и започват премиерите всичко от а до я. А то всеки е с различна професия – един правист, втори заварчик, трети полицай“, коментира Борисов.

Борисов
БГНЕС


Борисов посочи три условия за решаване на проблема с мигрантите

Той заяви, че по време на преговорите са подчертани големите заслуги на България за изготвянето на споразумението. „Прие се документа, който сме предложили много отдавна. В това отношение съм доволен, но не знам защо при липса на реална криза, с такъв драматизъм до 6 сутринта да се приема, за да може всеки премиер да се прибере като победител, защото такава е модата“, каза още българският премиер.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 29 юни 2018 г.

Той посочи, че ЕС с повече пари и още повече усилия продължава работа за укрепване на външните граници. „Подразни ме това, че всеки говори за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Казах им да четат повече география, да знаят, че и ние имаме море за граница“, добави Борисов.

Вижте какво включва споразумението за миграцията, постигнато на срещата на върха

Премиерът подчерта, че по време на разговорите, „всички държави до една“ са гласували за удължаване на санкциите за Русия. „Иначе България никой не иска да я споменава – само я дават за пример. Просто като поздрав за опозицията“, коментира Борисов.

Борисов
БГНЕС

По негови думи е получил оценки, че България е записала едно от най-успешните председателства, защото се е справила с изключително трудни теми. "През нашата граница, помните, имахме само 30 км ограда, не бяхме подготвени. Вложихме стотици милиони и сме спрели миграционния натиск. От една страна пазим от нелегалната миграция, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира. Курц каза, че това е много тежка задача и че сме направили много и те трябва да надграждат над нас", споделя Борисов.

"Единственото, което ме интересуват, са правата на българския народ. Помня какво беше в Харманли - всичко гореше и всичко беше в кръв - аз бях там. Първо искам да защитя правата на българския народ, спазвайки всички европейски директиви. Ние трябва да помогнем на тези, които бягат от война, но за определен период от време. Ние не искаме и нямаме нужда от икономически мигранти", категоричен е министър-председателят.

Кабинетът „Борисов“ оцеля след вота на недоверие

"Какво да проследя на вота? Ако беше минал вотът, нямаше да сме тук. Така почнахме председателството, те искаха и така да го завършим. Много им е криво, че всички отчетоха, че дори и организационно, се справихме перфектно и всичко, което пожелахме, го направихме", каза Борисов по повод вота на недоверие.