/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Брюксел за извънредната среща в Европейската комисия, посветена на миграцията, предложи прилагането на три действия незабавно.
 
Много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същите упражнения няколко години за нещо, което би могло да бъде решено бързо от всички държави в Европейския съюз (ЕС). Страните от Западните Балкани също трябва да бъдат защитени. Има три неща, които да се направят едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, веднага, призова Борисов.
 
Стинг заклейми лидерите като „страхливци“ за мигрантската криза

По неговите думи е необходимо също мигрантите, пристигнали в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са дошли. Той предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Тези три неща трябва да действат заедно и да се направят незабавно, заяви премиерът.

Подложена на натиск заради мигрантите, Меркел се опитва да спаси Шенген
 

БГНЕС


В отговор на въпрос по предложението държавите по външните граници на ЕС да приемат обратно мигрантите, преминали през тях и достигнали вътрешността на Европа, Борисов заяви, че е абсурд това да се случи със задна дата. Със стара дата такова нещо не може да се случи, каза той.
 
Макрон подкрепя финансови санкции срещу страни, отхвърлящи мигрантите

България доказа, че като страна на първа линия може в пълен обем да се справи с миграционната вълна, използвайки всички свои възможности на Гранична полиция, на армията, на предпазните съоръжения, на споразумението с Турция. Като председател на Съвета на ЕС се опитваме и направихме много добри предложения, които бяха приети от болшинството страни, така че да намерим необходимото съгласие между всички, добави той по повод идеите за изменения в правилата от Дъблин и за предоставянето на убежище.

Разделение в ЕС по въпроса с мигрантите. Какъв е изходът? 


БГНЕС

БТА