/ БГНЕС
Вотът на недоверие към кабинета „Борисов“ заради провал в сектор сигурност не успя да свали правителството. Оставката на управляващите беше инициирана от БСП и срещна подкрепа от страна на ДПС.
 
Очаквано при гласуването на вота тази сутрин обаче гласовете не им стигнаха, за да свалят кабинета. И кабинетът оцеля.
 
От гласувалите 235 народни представители 104 бяха "за", а 131 - "против". "За" гласуваха депутати от БСП и ДПС. "Против" бяха от ГЕРБ, ОП и "Воля".
 

БГНЕС


И последва контраатака от страна на управляващите към опозицията. Първо от лидера на „Атака“ Волен Сидеров. „Говорим днес за срив на сигурността. Наистина е измислен аргумент това. Но опозицията е в правото си да внася вотове, да иска такива, да се пробва. Само че трябва повече професионализъм“, каза Сидеров.

Дебатите по вота на недоверие в НС

А след това и от лидера на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов:
 
„Това, което постигна кабинетът „Орешарски“ да ни прати във втора група под особено наблюдение с държави, като Боливия, Антигуа, Габон, Гвинея, Камбоджа, Конго, Намибия. БСП, вие там ли искате да ни върнете отново?! Вие не можете да бъдете алтернатива на днешното управление. А по тема „Сигурност“, това е просто смехотворно“.
 
БСП и ГЕРБ с аргументи за и против вота на недоверие

Малко по-късно Драгомир Стойнев отговори на нападките и предупреди, че вече се готвят за следващ вот на недоверие.
 
„Днешното гласуване за вота на недоверие показа, че за съжаление системата в сектор „Сигурност“ ще продължи да се разпада. Този моделна управление доведе до там, че се отне най-ценното на българските граждани - сигурността. Системата за „Сигурност“ вече се търгува, защото чрез закон за частната охранителна дейност де факто частни фирми ще поемат един огромен ресурс и сигурността на българските граждани. А хората ще продължават да бъдат притеснени за своите родители дали няма да бъдат ограбени, дали няма да бъдат пребити в някое село, а родителите ще продължават да се притесняват за своите деца дали някой наркопласьор няма да им продаде дрога до училище. Хората са притеснени и от агресията на пътя, която е ежедневие. Управляващото мнозинство вече с явната подкрепа на Веселин Марешки бодро застават зад правителството и тази система на разпад в сигурността ще продължи“, каза Стойнев.
 

БГНЕС


Във вторник се проведоха дебатите, които бяха рекордно кратки и продължиха едва час и половина. Както на тях, така и на гласуването премиерът Бойко Борисов не присъства в пленарната зала.

Нинова: Властта не може да гарантира сигурност в домовете, на улицата, по границите

Опозицията поиска сваляне на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че политиката му в сектор „Сигурност“ е претърпяла провал, защото правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност и обществения ред на страната. Според Левицата зад всеки един от разтърсилите обществото ни инциденти стоят неизпълнени предизборни обещания, нечути граждански и политически предупреждения, както и липса на политическа визия за управление на МВР.
 
Сред аргументите на БСП бе и липсата на доверие в органите на МВР, заради което все по-малко сигнализират за извършени престъпления. От партията се позоваваха на отчета на министерството от февруари т. г., според който 75% от най-масовите престъпления – кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата пък разкритите грабежи са едва 40%, а телефонните измамници също остават ненаказани.

Като „апотеоз на държавническото безсилие“ в сектора от БСП определиха бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата рецидивисти избягаха на 3 април т. г., а за целта използваха вкарано в затвора незаконно огнестрелно оръжие. Около 2 месеца по-късно Пелов бе убит в престрелка в Ботевград, а Колев все още се издирва.
 
Мотивите на вота критикуваха и политиката на правителството в областта на отбраната. От БСП определиха състоянието на въоръжените сили като „критично“ и поставят под съмнение отбранителните способности на страната.
 
Под мотивите на вота стояха подписите на 80 народните представители от БСП. Въпреки че от партията не бяха водили разговори за подкрепа в пленарна зала, от ДПС заявиха готовност за такава.